Toliko o transparentnosti

Ministarstvo finansija Republike Srbije je pre neki dan stavilo na sajt nacrt izmena┬ápropisa koji reguli┼íe tr┼żi┼íte HoV┬á(Zakon o tr┼żi┼ítu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata). U raznim izmenama provu─Źena ne┼íto ┼íto┬áje naizgled sitnica:

─îlan 36.
U ─Źlanu 211. stav 6. menja se┬ái glasi:
“Centralni registar objavljuje na svojoj internet stranici spisak deset akcionara koji imaju najve─çi broj akcija odre─Ĺenog izdavaoca.”

Ovo menja samu su┼ítinu transparentnosti vlasni┼ítva otvorenih┬áakcionarskih dru┼ítava koje imamo sada – Ok, za diskusiju je gde┬átreba staviti┬ágranicu izme─Ĺu transparentosti i privatnosti, ali to svakako nije samo na prvih 10 akcionara.┬á To zna─Źi da ─çemo se, umesto punog uvida u strukturu akcionara koju imamo sada, vratiti┬áunazad u mutnija vremena kada su samo privilegovani mogli da do─Ĺu do va┼żnih informacija. Ako ovakav predlog┬ázaista pro─Ĺe i izmene zakona budu usvojene, zainteresovani ─çe mo─çi da vide kompletan┬áspisak samo ako su┬áakcionari odre─Ĺene firme i ako za to┬áplate po tarifi CRHoV. Pri tome knjigu akcionara mogu┬ádobiti samo na uvid (dakle ne i na kopiranje i sl.) i to u prisustvu korporativnog agenta firme emitenta.

Nacrt izmena zakona se mo┼że pogledati na http://www.mfin.sr.gov.yu/src/1210/, a┬ádiskusija po ovom pitanju se povela na┬áEconomy forumu┬áhttp://www.economy.co.yu/diskusije/viewtopic.php?id=2342.

1 comment

1 Comment so far

  1. Jovan februar 20th, 2008 23:50

    Ovo je izba─Źeno iz najnovijeg nacrta izmena zakona! Dakle bi─çe i dalje kompletnih spiskova :).

Leave a reply

´╗┐